Curs de protocols i eines de xarxa

Durada

Aquest curs té una durada de tres mesos, de 12 setembre a 16 de desembre.

Objectius

L'objectiu principal és aprendre coŀlectivament a configurar i gestionar xarxes de diversos nivells: des de protocols d'enllaç com ARP, fins a conceptes bàsics de web (HTTP), de capa d'aplicació.

Alhora, volem recollir tot el coneixement generat per anar engruixint els recursos de coneixement lliure.

Finalment, la metodologia proposada és un experiment i un objectiu en si mateixa. A partir del fruit de professors d'una universitat pública, obrim el camí a una forma d'aprendre i accedir a coneixements avançats de nivell universitari, més pública i horitzontal.

Requisits

S'assumeixen coneixements bàsics de sistemes família Unix. Si `cd`, `ls` i `vim` no volen dir res per tu, hauràs de fer un esforç addicional per poder seguir el curs.

Cada participant s'ha d'instaŀlar l'entorn d'experimentació en una màquina Linux. Els sistemes suportats són Ubuntu i Debian. Per a qui no hagi alliberat encara la seva màquina amb un sistema GNU-Linux compatible, hi ha l'opció més lenta de fer servir una màquina virtual d'Ubuntu amb els programes ja instaŀlats. [Instruccions d'instaŀlació](http://simtools.upc.edu/?file=kop1.php)

Metodologia

Cada dilluns es proposen uns apartats de lectura i exercicis de pràctica que es treballen individualment durant la setmana. Un dia encara de la setmana encara per determinar (potser el dimecres) ens reunirem presencialment algunes de les participants per coŀlaborar més fluïdament i veure'ns les cares.

Canal de comunicació

Participants i tutors ens trobem al canal [curs_xarxes](https://xat.guifi.net/channel/curs_xarxes)del servidor de xat de guifi.net. Els usos principals del canal són:

  • Publicar els objectius setmanals, [fixats](https://rocket.chat/docs/user-guides/pinning-messages/*) per poder-los consultar fàcilment. 
  • Compartir trucs i comandes útils que anem descobrint. Serviran per ampliar el material docent, amb previ permís de l'autor/a, sota llicència [cc-by-sa](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.ca)o equivalent. També es fixaran* aquests missatges.
  • Preguntar i resoldre dubtes. Dins dels límits de les persones voluntàries que fem de tutores ajudem amb tot el que podem. Moltes vegades la resposta consisteix en un apartat dels documents, o en una font externa. Es prioritzen els dubtes relacionats amb els objectius setmanals.
  • Organitzar trobades on treballar plegats.

Les converses que no són d'interès per al curs s'han de tenir fora del canal. No es resolen dubtes per missatge privat.

Material docent i reconeixement

Tant l'eina de virtualització com la documentació han estat desenvolupades per membres del [departament d'enginyeria telemàtica de la UPC](http://futur.upc.edu/ENTEL).

L'eina, anomenada simtools, està basada en [vnuml](http://web.dit.upm.es/vnumlwiki), eina desenvolupada a la UPM. Fa servir [User Mode Linux](https://ca.wikipedia.org/wiki/User-Mode_Linux) per virtualitzar diversos dispositius de xarxa en un sol Linux.

Pel que fa a la documentació, és obra de Jose L. Muñoz, Oscar Esparza, Juanjo Alins i Jorge Mata. Està preparada per a seguir l'assignatura "Transport, control i gestió d'internet" (TCGI) de 3r curs d'enginyeria de telecomunicacions, [especialitat de telemàtica](http://www.etsetb.upc.edu/ca/estudis/graus/grau-en-enginyeria-de-tecnologies-i-serveis-de-telecomunicacio/grau-en-enginyeria-de-tecnologies-i-serveis-de-telecomunicacio-sistemes-telematics#section-6). Està disponible en un [paquet de debian](http://simtools.upc.edu/simtools/simtools-doc-tcgi_1.13-0_all.deb). Estem en contacte amb els responsables per facilitar-ne l'accés, modificació i distribució.

 

Taxonomia: